PIERNICZKI / Gingerbread cookies

Święta Bożego Narodzenia to najlepszy czas na pieczenie pierniczków. 
Ja uwielbiam je robić, zwłaszcza dekorować! 
Mój przepis na pierniczki jest dość prosty, a ciasteczka są mięciutkie już na drugi dzień. 

***


Christmas is the best time to bake gingerbread cookies. 

I love to do them, especially decorate!
My recipe is quite simple and cookies are soft in next day.


SKŁADNIKI:


100 g. cukru trzcinowego

130 g. masła (miękkiego/pokrojonego na kawałki) 
150 g. miodu (płynnego) 
1 jajko
550 g. mąki przennej (+dodatkowa ilość do oprószenia blatu)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżki przyprawy korzennej do pierników.
1 lub 2 łyżki gorzkiego kakao w zależności jak ciemne ciasto chcecie uzyskać (w proszku) 
1 szczypta soli


***
INGREDIENTS:

100 g. brown sugar
130 g. butter (soft/cut in pices) 
150 g. runny honey (liquid) 
1 egg
550 g. white plain flour 
1 tsp bicarbonate of soda
2 tbsp of mixed spices for gingerbread
1 lub 2 tbsp cocoa powder 
pinch of salt

PRZYGOTOWANIE:
--------------------------------------
Wersja na TXERMOMIX

1) Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s./obr.10

2) Dodać masło, ucierać 3 min./obr.4 

3) Dodać miód i jajko, wymieszać 2 min./obr.4 

4) Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną do pierników, kakao i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min./obr.4.
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego wyrobić 6 min./ 
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30min.

5) Rozgrzać piekarnik do temp.200*C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. 

6) Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na cztery części. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia, ułożyć na nim pierwszą część ciasta, przykryć papierem i rozwałkować na grubość 3-4mm. z ciasta wykrawać różnej wielkości formy. Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta. Wykrojone ciasteczka układać na blachach.

7) Wstawić do piekarnika i piec 5-6 min (200*C). Pierniczki po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze ok 2 min. do ostudzenia.

***
THERMOMIX version 
(BIMBY version) 

1) 
Place sugar into a dry mixing bowl and grind 20 sec./ speed 10

2) Add butter, grind 3 min./ speed 4

3) Add runny honey and egg, mix for 2 min./ speed 4

4) Add the flour, bicarbonate of soda, gingerbread spice, cocoa powder and salt, mix 1 min./ speed 4.
Scrape the ingredients with a spatula from the sides to the bottom of the mixing bowl and 6 min./knead.
Put the dough into a flour-draped table top, shape the ball, wrap it in food foil, leave it in the fridge for 30 minutes.

5) Preheat the oven to temp.200 * C. Two sheets of baking paper, set aside.

6) Take the cake out of the fridge and divide it into four parts. On the countertop, spread the baking paper, place the first part of the dough on it, cover with paper and roll out to a thickness of 3-4 mm. from the dough, cut different sized forms. Repeat with the rest of the dough. Cut out cookies on sheets.

7) Put into the oven and bake 5-6 min (200 * C). Remove gingerbreads from the oven after baking, leave about 2 minutes on the baking tray. to cool.



http://colorpalettes.net/

SMACZNEGO!!!


***


Bon Appetit!!!


Comments