GRANOLA ORZECHOWA / Nuts granola

Z pewnościa większość z Was zna GRANOLE. 
To połączenie różnych zbóż, orzechów i owoców z miodem lub syropem klonowym. Można je łączyć ze sobą w przeróżnych kombinacjach smakowych i wg. upodobań. 
Ja zrobiłam granole orzechową, która świetnie smakuje z jogurtem, czy do porannj miski mleka ;) 
Spróbujcie sami. A będziecie ją jeść codziennie. 

***


C
ertainly most of you know GRANOLA.

It is a combination of various grains, nuts and fruits with honey or maple syrup. They can be combined with each other in a variety of flavors and according to tastes.
I made mixed-nuts granola, which tastes great with yoghurt, or to a bowl of milk in the morning;)
Try it yourself and you will eat it every day.


SKŁADNIKI:


100 g. orzechów (mieszanych np. laskowych, migdałów, włoskich) 

220 g. płatków owsianych
200 g. syropu klonowego
40 g. oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
100 g. płatków orkiszowych
 50 g. płatków ryżowych 
15 g. amarantusa (ekspandowanego) 
50 g. pestek dyni
50 g. pestek słonecznika
10 g. siemienia lnianego

***

INGREDIENTS:

100 g. whole mixed nuts 

220 g. rolled oats
100 g. spelt flakes
50 g. buckwheat flakes
15 g. puffed amaranth
50 g. pumpkin seeds
50 g. sunflower seeds
10 g. linseeds
200 g. maple syrup
40 g. coconut oil
pinch fine sea salt
1 tsp ground innamon


PRZYGOTOWANIE:

--------------------------------------
Wersja na TXERMOMIX

1) Rozgrzać piekarnik do temp.160°C . Blachę wyłążyć papierem do pieczenia, odstawić.

2) Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 2 s/obr.6 
Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3) Do naczynia miksującego wlać syrop klonowy, olej, dodać cynamon i sól, podgrzać 4min/60°C/obr.2 

4) Dodać rozdrobnione orzechy, płatki owsiane, płatki orkiszowe, płatki ryżowe, amarantus, pestki dyni, pestki słonecznika i siemię lniane, zawartość naczynia miksującego przemieszać dokładnie kopystką, a następnie wymieszać przy pomocy kopystki 20 s./obroty wstecznie/obr.3.

5)  Zawartość naczynia miksującego przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię granoli wyrównać kopystką, piec ok.40-50 min (160°C). Podczas pieczenia ostrożnie mieszać granolę kopystką co 10 min. aby sie nie przypaliła. Odstawić do całkowitego ostudzenia na ok.1 godzinę, następnie przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.


6) Podawać jako dodatek do jogurtu  lub mleka

***
THERMOMIX version 
(BIMBY version) 

1) Preheat oven to 160°C and line a large baking tray with baking paper.


2) Place nuts in mixing bowl and chop 2 sec/speed 6. Transfer to a large bowl.


3) Place bowl with nuts on mixing bowl lid. Weigh into bowl oats, spelt flakes, buckwheat flakes, puffed amaranth, pumpkin seeds, sunflower seeds and linseeds. Mix together with spatula then set aside. 


4) Place maple syrup, coconut oil, cinnamon and salt in mixing bowl then heat 3min/ 10
0°C/speed 2. Pour into dry mixture and mix well with spatula. Transfer to prepared baking tray and spread out evenly.


5) Bake for 30-40 minutes ( 
160°C), stirring every 10 min. ith a spatula, so granola is evenly browned.


6) Remove from oven and allow to cool completely on baking tray. Serve granola with yoghurt and fresh fruits or store in an airtight container until needed. 


Źródło zdjęcia > pinchofyum.com



SMACZNEGO!!!


***




Bon Appetit!!!

Comments