Bakłażan z piekarnika z szynką, pomidorami i mozzarellą

👉ZDROWO I KOLOROWO👈

❤️𝒯𝑜 𝓂𝑜𝒿𝒶 𝓅𝓇𝑜𝓅𝑜𝓏𝓎𝒸𝒿𝒶 𝓃𝒶 𝓅𝓎𝓈𝓏𝓃𝓎 𝒾 𝓏𝒹𝓇𝑜𝓌𝓎 𝑜𝒷𝒾𝒶𝒹𝑒𝓀.❤️

🍆𝔹𝕒𝕜ł𝕒ż𝕒𝕟 𝕫 𝕡𝕚𝕖𝕜𝕒𝕣𝕟𝕚𝕜𝕒 𝕫 𝕤𝕫𝕪𝕟𝕜ą, 𝕡𝕠𝕞𝕚𝕕𝕠𝕣𝕒𝕞𝕚 𝕚 𝕞𝕠𝕫𝕫𝕒𝕣𝕖𝕝𝕝ą🍆
3 porcje po 270 kcal

Składniki:
- 1 cebula 100 g
- łyżeczka oliwy 5 g
- 3 niewielkie bakłażany
- 150g. szynki prosciutto lub szwarcwaldzkiej
- 1 kulka mozzarelli light 120 g
- 2 pomidory 400 g
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 g
- 2 ząbki czosnku 10 g
- bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz

Przygotowanie:

1️⃣ Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek pozostawiając brzegi na około 1 cm.
2️⃣ Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i odsącz z soku.
3️⃣ Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na łyżeczce oliwy, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną szynkę (usuń warstwę tłuszczu) i smaż chwilę.
4️⃣ Dodaj pomidory oraz koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, oregano, trochę tymianku i rozmarynu. Duś aż nadmiar soku odparuje. Na połówki bakłażana połóż masę pomidorową z szynką oraz kawałki mozzarelli.
5️⃣ Zapiekaj w piekarniku przez 30-45min.

𝕊𝕄𝔸ℂℤℕ𝔼𝔾𝕆


Comments