FIT GRILL

Sezon na GRILA już się rozpoczoł A oto kilka rad które pomogą Ci utrzymać formę i sprawią że GRIL też będzie FIT! * Zrezygnuj z kiełbasy i parówek. Każdy chyba z nas wie, że nie jest to najlepszy wybór. * Zamiast, niezdrowego “mięsa”, grilluj kurczaka bez skóry (w szczególności piersi z kurczaka) czy kawałek chudej wołowiny. Dobrym wyborem są również szaszłyki z dodatkiem grillowanych warzyw. Grilluj również ryby i owoce morza. * Nie kupuj gotowych, przyprawionych mięs. Często są one nieświeże i tłuste. * Zrób sałatkę. Postaraj się, aby na Twoim grillu nie zabrakło warzyw. Zjadaj je z każdą porcją mięsa. Zaleca się również zjedzenie sałatki, aby zaspokoić “pierwszy” głód i uniknąć przejedzenia. Nie dodawaj tutaj żadnych sosów * Bądź ostrożna z sosami. Ketchup i musztarda są tutaj najlepszym wyborem. Unikaj sosów majonezowych * Przypraw mięso ziołami. Znacznie zdrowszy wybór niż używanie gotowych przypraw grillowych. * Zrezygnuj z chleba. Wiem, z pieczonego chleba będzie najciężej zrezygnować. Postaraj się jednak, aby obok Twojego mięsa leżały jedynie warzywa. * Ogranicz alkohol. Alkohol nie tylko jest bardzo kaloryczny, ale wpływa na obniżenie własnej kontroli. Czy jak pijesz alkohol, nie jesz zazwyczaj więcej? Czy zdarza Ci się podejmować decyzje niekonieczne dobre dla Twojego zdrowia? *************** WARZYWA Z GRILLA W MARYNACIE 1 mała cukinia lub bakłażan 300 g 1 mała papryka 150 g 4 pomidorki koktajlowe 100 g Łyżeczka oliwy 5 g Sok z połowy cytryny Ząbek czosnku Garść świeżych ziół – tymianku, bazylii, rozmarynu (zioła można zastąpić suszonymi) Sól, pieprz Przygotowanie: Przygotuj marynatę z ziół, czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli pieprzu i wody. Marynata powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła całkowicie z warzyw. Cukinię pokrój w plastry, paprykę przekrój wzdłuż na paski, posmaruj warzywa marynatą i odstaw na godzinę. Piecz na grillu na tacce, najlepiej pod przykryciem. W ten sposób możesz przygotować również inne warzywa np. brokuły, kalafior, a także pieczarki. *************** SZASZŁYKI Z KURCZAKA Składniki na 6 szaszłyków: 2 filety z kurczaka 400g 1 papryka czerwona 150g bardzo mała cukinia lub połowa większej 300g 6 pieczarek 120g 2 cebule 200g Przyprawa do grilla Czosnek Ocet winny 10 g Oliwa z oliwek 5g Przygotowanie: Pokrój fileta z kurczaka na nieduże kawałki (około 24 kawałki). Wymieszaj łyżeczkę oliwy z łyżką octu i łyżką przyprawy do grilla. Dodaj czosnek i ewentualnie sól do smaku. Wymieszaj. Dolej trochę wody, aby powstała marynata, do której włożysz całe mięso. Tak zamarynowanego kurczaka przykryj i włóż do lodówki. Pokrój paprykę na kawałki, cukinię na plastry o grubości max 5 mm, a pieczarki na połówki. Nabijaj na szpikulce na zmianę mięso, warzywa i cebulkę. Następnie dopraw przyprawą grillową warzywa na szpikulcach. Możesz również zamarynować wszystkie warzywa (oprócz cebuli) tak samo jak mięso i włożyć wcześniej do lodówki na pół godziny Potem zrobisz ze wszystkich składników szaszłyki. Grilluj, często obracając, aż mięsko będzie kruche, a warzywa miękki *************** WARZYWNE SZASZŁYKI Kolorowa papryka Pomidory koktajlowe Pieczarki Cebula Cukinia 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego Pieprz Zioła – bazylia, tymianek, zioła Przygotowanie: Umyj warzywa i pokrój na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziej na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków.. W między czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z sosem sojowym i dodaj wszystkie zioła. Gotowe szaszłyki zamocz w marynacie.



Comments